De ce fotografia de nunta este scumpa?

“De ce este atat de scumpa fotografia de nunta?”

“Fotografii profita de acest tip de eveniment si isi stabilesc un superpret pentru a face profit!”

“Ei sunt acolo si fotografiaza doar pentru cateva ore! Este o suprataxare pentru cateva fotografii!”

Acestea sunt doar cateva din intrebarile si comentariile pe care probabil le vei auzi de la anumite persoane dupa ce primesc oferte de la fotografii profesionisti de nunta. Pentru ca in ziua de azi, unde competitia a devenit atat de acerba, este greu sa elucidam care sunt sau ar trebui sa fie preturile medii pentru fotografierea unei nunti. De aceea, poate deveni un pic coplesitor pentru client sa inteleaga si sa diferentieze acest aspect.

In cele ce urmeaza, voi explica si voi compara de ce unii fotografi de nunta par mult mai scumpi in comparatie cu altii.

Contrar celor enumerate mai sus, adevarul este ca fotografii de top nu sunt deloc scumpi precum par a fi. Subliniez prin a adauga ca preturile lor sunt chiar subincarcate in comparatie cu serviciile de lux pe care le ofera si produsul finit care, pentru client au o valoare inestimabila.

 • Daca exista fotografie de nunta mai ieftina, de ce este ea mai ieftina?
 • Din ce unghi fotografiaza?
 • Folosesc un echipament profesional adecvat?
 • Muncesc legal?
 • Cati ani de experienta au in a fotografia nunti?

Sunt defapt mult mai multe motive pentru care sunt pe piata fotografi de nunta foarte ieftini, iar in randurile ce urmeaza am sa enumar doar cateva dintre ele.

Lipsa cunoasterii pietei

Am intalnit in multe cazuri, fotografi amatori care intra in aceasta piata peste noapte si incep sa fotografieze nunti. Dar fac acest lucru fara sa fie pregatiti profesional si sa aiba toate cunostiintele necesare acestei meserii. Iar din cauza nepregatirii suficiente in aceasta profesie, acestia nici nu stiu cat este nevoie sa se investeasca in acest tip de business pentru a fi un fotograf de succes.

De cealalta parte, se afla fotografii profesionisti de nunta care practica aceasta meserie, atat legal cat si profesional, si ca orice alta meserie si tip de business, mentionez ca exista costuri semnificative pentru a atinge succesul si a oferi un produs finit bazat pe calitate, si nu pe cantitate.

Din dorinta poate de a “prinde” mai multe evenimente, fotografii amatori nu isi calculeaza costurile corespunzatoare si aleg sa mearga pe un pret mult mai scazut al pietei, acest aspect le dauneaza realmente pe termen lung, dauneaza si celorlalti fotografi, precum si industriei de nunta in general.

Calitatea scazuta a muncii

Exista fotografi care se invart in industria fotografiei de nunta de ceva ani buni, dar au tariful scazut. Cateodata chiar mai mic decat a generatiei noi de fotografi. Si acest lucru este pentru ca serviciile si calitatea fotografiilor lor este scazuta si nimeni nu vede vreo valoare in rezultatul muncii lor. Asa ca singura lor solutie este un pret scazut al fotografiei, ca in acest mod sa poata avea ceva incasari.

Cum isi calculeaza tariful un fotograf bun?

In afara de produsele fizice oferite, fotografia nu este o afacere de marfuri. Este un amestec de mult mai multe. Fotografia este in primul rand o arta, o abilitate si un serviciu, iar fotograful trebuie sa fie o persoana de vanzari buna, un bun marketer cu un bun simt al afacerii.

Pentru un fotograf de nunta mediocru, nu este deloc greu sa te puna sa pozezi in cateva ipostaze, ca mai apoi sa-ti dea un CD cu imagini. Dar in realitate, exista mult mai multe implicari in crearea amintirii perfecte a nuntii voastre.

Haideti sa aruncam o privire la unele dintre principalele costuri pe care un fotograf de nunti trebuie  sa le ia in considerare la elaborarea preturilor.

1.Munca

Cea mai importanta si evidenta parte a fotografului de nunta este munca. O nunta medie poate dura intre 10 si chiar 15 ore. Fotograful dvs. va ajunge cel mai probabil cu mult timp inainte de evenimentul principal. Ziua lui incepe de regula in jurul orei 10 am la locatia aleasa de miri, unde au loc pregatirile acestora. Fotograful va captura detaliile mici, accesoriile miresei si ale mirelui, pregatirile acestora, scurta prima sedinta foto cu fiecare in parte, fotografierea decoratiunilor, layout-ul locatiei.

In timpul nuntii propriu zise, fotograful dvs. va alerga in jurul dvs si a invitatilor, poate sunt momente cand chiar se va tavali sau catara la propriu sa prinda cele mai bune cadre cu voi, cu alte cuvinte, va face tot ce ii sta in putiinta pentru a prinde acele momente care altfel ar fi ratate.

Si ca sa fie sigur ca are suficiente cadre dinamice si ca au capturat in imagini totul, la final vom numara intre 2000 – 3000 de fotografii pana la sfarsitul evenimentului. Daca fotograful va veni si cu un asistent, atunci costul lui se va mari, deoarece trebuie platit si asistentul.

2. Munca nevazuta

Majoritatea oamenilor nu sunt constienti de faptul ca slujba unui fotograf nu se termina dupa ce se incheie evenimentul de nunta. Multi dintre acestia au impresia ca este un job foarte simplu sa descarci fotografiile si sa le pui pe un CD. Realitatea defapt este alta: atunci cand mirii se relaxeaza in luna de miere, fotograful vostru inca lucreaza de zor la fotografiile voastre. In functie de numarul de fotografii capturate, acestia ar putea petrece de la 6- 15 zile procesand toate imaginile. In general, procesarea implica decuparea corecta, reglarea culorii, a contrastului, white balance, luminozitate.

 

3. Echipamentul

Echipamentul profesional pe care fotograful il foloseste la o nunta, nu este un echipament kit de fotograf amator. Aparatele profesionale, luminile profesionale si lentilele unui fotograf profesionist pot costa intre 8000€ pana la 15000€. Sa luam in considerare si faptul ca un fotograf bun nu va pleca niciodata la un eveniment si fara echipament de rezerva. De asemenea, au nevoie de baterii sau acumulatori, carduri de memorie, filtre, flash-uri si alte echipamente de iluminat. Apoi, exista costul calculatoarelor, costul unui Mac fiind aproximat la 3000€, al software-ului profesionist de editare, cum ar fi Photoshop si alte programe de editare, pretul acestor versiuni recente fiind peste 1000€, plus costurile de upgrade de fiecare data cand o versiune mai noua este disponibila.

 

4. Marketing & publicitate

O modalitate eficienta pentru fotografi de a se comercializa pe ei insisi este acela de a detine un site profesional. Majoritatea fotografilor nu au si abilitati de web design si SEO, deci trebuie sa foloseasca un web designer profesionist in acest scop. Obtinerea unui site web ar putea costa de la 1200€ pana la 4000€, uneori chiar mai mult. Si sa nu uitam de costul anual de gazduire web, intretinere, actualizari si suport tehnic. Apoi, exista costurile ale publicitatii. Desi prezenta fotografului la evenimente si recomandarile sunt preponderente, nu ofera o expunere suficienta. Pentru a mentine un flux continuu de clienti, fotograful trebuie sa cheltuiasca sute de euro pe an pentru publicitate.

 

5. Contabil si avocat

Oricine care conduce o afacere va avea aproape sigur nevoie de un contabil si un avocat. Desi poate fi usor sa urmariti castigurile atunci cand este vorba de impozitare, un contabil devine necesar. Avocatii sunt primordiali pentru orice chestiuni juridice…evident…:-)

 

6. Venituri neregulate

Spre deosebire de un job normal, zilnic cu program normal, orele de lucru ale unui fotograf de nunta si veniturile acestuia nu sunt unele regulate. Cele mai multe nunti se intampla sambata sau duminica, iar majoritatea sunt in timpul verii. Cate weekend-uri exista intr-un an si nu mai putin doar in perioada verii?

Cu exceptia cazului in care fotograful este foarte solicitat, este putin probabil ca vor avea o nunta rezervata in fiecare weekend al sezonului. Chiar daca au facut-o, ma indoiesc ca e suficient sa supravietuiasca pentru tot anul.

Veti gasi ca multi fotografi independenti se ocupa de alte discipline ale fotografiei. Lucrari corporative, sedinte foto individuale, etc. Veti vedea chiar si niste fotografi de nunta de top care fac asta. Dar aceste locuri de munca nu sunt regulate sau garantate.

 

7. Experienta

Majoritatea fotografilor de nunta nu au cumparat doar o camera foto si au decis: “Voi fotografia nunti!”

Fotografii profesionisti investesc foarte mult timp si bani in educatie. Aceasta include cursuri, seminarii predate de catre fotografi seniori consacrati, iar pretul unui acest tip de seminar oscileaza intre 250 – 500€, pe o durata de 2-3 zile, in afara de pretul transportului, cazarea si masa in orasul unde are loc seminarul.

Chiar si dupa ce au dobandit cunostiintele, ei isi petrec anii perfectionand abilitatile practice. Lucruri cum ar fi tehnicile de iluminare si diferite tipuri de posing-uri.

Deci, de ce este fotografia de nunta costisitoare?

Raspunsul este simplu: fotografii de nunta investesc foarte mult timp si bani dezvoltand abilitatile lor. Ei investesc in afacerea lor pentru a oferi un serviciu de calitate. Si fac acest lucru pentru ca sunt pasionati de fotografie si de nunta ta.

Ei se mandresc foarte mult cu munca lor. Cei mai multi vor merge mai departe si mai departe pentru a capta momente in modul cel mai artistic, creativ si mai semnificativ.

Avand in vedere toate acestea, puteti pune cu adevarat o valoare monetara asupra amintirilor?

Majoritatea nou-venitilor sunt la fel de pasionati. Dar la ei pot lipsi experienta si cunostiintele necesare pentru a face fata presiunilor de fotografiere a unei nunti.

 • La ce trebuie sa aiba grija?
 • Sunt capabili sa anticipeze cand se vor intampla anumite momente?
 • Pot sa comunice cu invitatii de toate personalitatile diferite?
 • Stiu ei oare care din echipamentele lor sa le foloseasca in situatii diferite?
 • Dar cel mai important, vor sti oare cum sa capteze totul in cel mai bun mod de a reflecta starea de spirit a fiecarui moment?

Data viitoare cand primiti o oferta de pret si la prima vedere credeti ca este un pic prea mare, luati in considerare toate cele de mai sus, inainte de a lua o decizie.

 • Adresati intrebari cheie fotografului si aflati mai multe despre el.
 • Verificati portofoliul fotografului.
 • Sunt fotografiile la standardele de care aveti nevoie?
 • Folosesc echipamente profesionale?
 • Cat de multa experienta au in a fotografia nunti si evenimente?
 • Sunt autorizati sa furnizeze servicii publicului? Sunt pasionati de nunta si de munca in general?

In cele din urma, este ziua ta de nunta si ar trebui sa alegi ceea ce crezi ca este potrivit pentru tine.

Amintiti-va, angajarea unui fotograf nu este o achizitie, este o investitie. La fel ca orice tip de investitie, obtineti ceea ce platiti!

Daca va luptati cu bugetul, incercati sa taiati din nou pe alte parti ale nuntii. Nu fotografia. Cand luna de miere se termina, fotografiile tale sunt tot ce ti-au ramas ca sa-ti amintesti de ziua ta speciala.

Am scris acest articol in speranta ca va va oferi o mai buna intelegere a motivului pentru fotografii de nunta care percep sumele pe care le percep pentru ceea ce fac. Sper ca va ajuta sa luati o decizie in cunostiinta de cauza cu privire la alegerea fotografului.

Ca sa inchei cu un citat reprezentativ temei alese:

“Nu este intelept sa platim prea mult, dar este mai rau sa platim prea putin. Cand platiti prea mult, pierdeti niste bani – asta este toata pierderea. Cand platiti prea putin, uneori pierdeti totul, deoarece lucrul pe care l-ati cumparat nu a fost capabil sa faca ce a fost cumparat sa faca” – John Ruskin

5/5 - (1 Reviews)